Gebruikelijke daling verzuim in zomermaand juli blijft uit door griepachtige klachten

Het verzuim in juli 2024 ligt met 4,5% hoger dan in juli 2023: 4,2%. De gebruikelijke daling van het verzuim in de zomermaanden is dit jaar minder duidelijk zichtbaar. Net als de toename van het aantal coronadeeltjes in het rioolwater, steeg ook het aandeel ziekmeldingen door griepgerelateerde klachten in juli 2024. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor meer dan 1 miljoen medewerkers.
verzuim1

Verzuim in juli 2024: griepachtige klachten grootste boosdoener

Het gemiddelde verzuimpercentage lag in juli 2024 met 4,5% iets lager dan de maand ervoor: 4,6%. Het verzuim ligt dit jaar in juli echter hoger dan in 2023: 4,2%. Toen ontvingen de arbodiensten gemiddeld 39 verzuimmeldingen per 1.000 medewerkers ten opzichte van 48 meldingen in juli 2024. “De daling die na de start van de zomervakantie normaal al goed zichtbaar wordt, is dit jaar minder”, licht Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed toe. “Dat komt met name doordat medewerkers zich ziek meldden met griepachtige klachten. Het relatief hoge aantal verzuimmeldingen voor deze periode van het jaar loopt ook parallel met de toename van onder andere het aantal coronadeeltjes in de rioolwatermetingen van het RIVM.”

Frequent en langdurend verzuim

Medewerkers die zich ziek melden met griepachtige klachten kunnen doorgaans binnen een paar dagen weer aan het werk. “De cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare laten zien dat maar een klein deel van de medewerkers vaker of langdurend verzuimt”, vervolgt Van Wijngaarden. In de jaarverzuimcijfers zien de arbodiensten dat 5% van de medewerkers zich vier keer of vaker per jaar ziek meldt. Dat heet frequent verzuim. Door vaak een paar dagen afwezig te zijn, kan de impact van deze kleine groep groot zijn. Zo is het voor werkgevers lastiger om een vervanger te regelen voor enkele dagen dan voor langere tijd. Dat betekent dat werk blijft liggen of er extra werk voor rekening van collega’s komt. Bovendien zijn frequent verzuimers verantwoordelijk voor 45% van het aantal verzuimmeldingen. Ongeveer 8% van de medewerkers verzuimt langdurend: zes weken of langer. Deze groep is verantwoordelijk voor 75% van het aantal verzuimdagen. Van Wijngaarden: “Dus al lijkt het soms dat veel mensen om de haverklap of lang ziek zijn, het merendeel van de medewerkers is gewoon aan het werk.”

Afterholidaydip

Nu de vakantieperiode nagenoeg is afgelopen, gaan veel mensen weer aan het werk. Van Wijngaarden: “Tijdens de vakantie is er tijd om de batterij op te laden, zodat je de eigen balans bewaakt. Na de vakantie ga je weer opgeladen en uitgerust aan het werk.” Desondanks kan die eerste werkdag toch even wennen zijn: de ‘afterholidaydip’. “Het is geen medisch verschijnsel, maar ondanks je hernieuwde energie kun je toch tegen zaken opzien of fysieke klachten hebben zoals hoofdpijn of slecht slapen. Vaak komen mensen al snel weer in het ritme en is de dip in een paar dagen verdwenen”, vervolgt Van Wijngaarden. “In het dagelijkse leven helpt het om, ook tijdens een werkdag, balans te houden tussen inspanning en ontspanning, in beweging te blijven en naar buiten te gaan. En plan vooral je volgende vrije dagen alvast in, want per saldo draagt vakantie bij aan je gezondheid.”