Corona blijft belangrijkste oorzaak van verzuim
Van alle ziekmeldingen in februari hield 60% verband met corona. “Daarmee blijft corona de belangrijkste veroorzaker van verzuim, terwijl het aandeel griep met ongeveer 15% relatief klein was”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “In januari was het voor het eerst dat de helft van alle ziekmeldingen veroorzaakt werd door corona. Die trend zette in februari verder door naar 60%. Daartegenover staat dat werknemers na een besmetting met corona sneller weer aan het werk zijn. Van deze groep is 83% na twee weken weer aan het werk; in januari was dat 76%.”
Grote verschillen
ArboNed en HumanCapitalCare zien dat de verschillen in het verzuim tussen bedrijven uit verschillende branches en van verschillende groottes behoorlijk op kunnen lopen. “De drie branches met het hoogste verzuimpercentage zijn de zorg met 7,8%, het onderwijs met 6,5% en de industrie met 6,4%. Dit komt mede door de beperkte mogelijkheid tot thuiswerken, waardoor er minder regelruimte is om door te werken met lichte coronaklachten”, vervolgt Penders. “Ook tussen bedrijven van verschillende omvang zijn er grote verschillen. Zo is het verzuimpercentage in het mkb, bedrijven met minder dan 200 werknemers, met 4,9% zoals gebruikelijk lager dan bij grote bedrijven.”
Houd aandacht voor voorkomen van verzuim
Het hoge aantal coronabesmettingen leidt gelukkig niet tot een zorgelijk aantal ziekenhuisopnames. Toch blijft de impact van en op de werkvloer zichtbaar. Zo noemt één op de vijf werknemers met een coronabesmetting de werkvloer als mogelijke besmettingsbron. Penders: “Het blijft voor de continuïteit van bedrijven en de druk op werkenden belangrijk om uitval van werknemers te voorkomen. Naast een groot aantal besmettingen met corona, is er in Nederland sinds vorige week ook een beginnende griepgolf. Ook de kans op besmetting met griep kun je verkleinen door de basisregels, zoals handen wassen en thuis blijven bij klachten, na te leven. Daarnaast adviseren we werkgevers en werknemers om de mogelijkheden van thuiswerken te blijven benutten. Naast de voordelen die dat oplevert, helpt dat ook bij het voorkomen van besmettingen.”