Herfst start met forse stijging aantal ziekmeldingen

In september 2024 steeg het gemiddelde verzuim naar 4,6% ten opzichte van 4,2% in augustus. Daarmee komt het gemiddelde verzuimpercentage iets hoger uit dan in september vorig jaar (4,5%). Het aantal ziekmeldingen nam in september, ten opzichte van augustus, fors toe. De stijging is grotendeels te verklaren door een toename van griepachtige klachten. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen werknemers in Nederland. De arbodiensten adviseren om preventieve maatregelen te nemen: meer aandacht voor de basishygiëne en vaker ruimtes doorluchten.

67% meer ziekmeldingen in september

Elk jaar, in de overgang van augustus naar september, maakt het aantal ziekmeldingen een sprong. Dat komt ook deels doordat in de vakantieperiode minder mensen zich ziekmelden. Dit jaar noteerden de arbodiensten 67% meer ziekmeldingen in september ten opzichte van augustus.  “Dat is een forse stijging in een maand tijd”, vertelt Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij ArboNed. “We gaan van een gemiddelde van 36 ziekmeldingen per 1.000 medewerkers in augustus naar 60 in september. Uitschieters zijn het onderwijs en de zorg. Als zoveel medewerkers tegelijk ziek zijn, kan dat voor flinke uitdagingen op de werkvloer zorgen.”

 Aandacht voor basishygiëne

“Het lijkt er ook op dat het seizoen waarin we doorgaans meer verzuimmeldingen krijgen door griepachtige klachten, dit jaar eerder is begonnen dan gebruikelijk”, licht Van Wijngaarden toe. “Vooral in de sectoren waar men binnen werkt, waardoor mensen elkaar makkelijker kunnen besmetten. Wij adviseren werkgevers vooral op de basishygiëne te letten, zoals vaker handen wassen.  En als dat kan, medewerkers die zware verkoudheidsklachten hebben thuis te laten werken. Verder is het goed om ruimtes vaker te luchten. Een andere preventieve maatregel die werkgevers kunnen nemen is medewerkers vanaf half oktober een griepprik aanbieden, op vrijwillige basis uiteraard. Krijg je toch te maken met onderbezetting, kijk dan samen welke werkzaamheden je kunt uitstellen. Door samen op tijd vooruit te kijken, voorkom je dat de druk op medewerkers toeneemt en de continuïteit van het bedrijf in het gedrang komt.”