Effect coronavirus nog beperkt zichtbaar in jaarcijfers verzuim

Utrecht – 28 oktober 2020. Het gemiddelde verzuim in Nederland is afgelopen jaar licht gestegen. Met name het psychisch verzuim blijft onze aandacht vragen. Het effect van het coronavirus is nog beperkt zichtbaar in de gemiddelde jaarcijfers en dat is verraderlijk, vinden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Een aantal doelgroepen heeft het zwaar en uitputting ligt op de loer. Zeker nu het erop lijkt dat de gedeeltelijke lockdown nog tot in december van kracht blijft. Organiseer individuele aandacht voor werknemers en wees er op tijd bij om langdurend verzuim te voorkomen, is het advies aan werkgevers.

HumanTotalCare bij RTL Z: Meer coronabesmettingen op het werk

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt de afgelopen weken weer verder toe. Cijfers van het RIVM laten zien dat de werkvloer in opkomst is als besmettingshaard.
“Een belangrijke reden hiervoor is ons gedrag op de werkvloer”, zegt Jurriaan Penders, directeur Medische zaken HumanTotalCare tegen RTL Z. “Veel werkgevers hebben de coronaprotocollen zoals anderhalve meter afstand houden en de hygiënemaatregelen goed doorgevoerd. Het naleven hiervan – het gedrag van mensen – vraagt wel echter ook om een actieve aanpak vanuit de werkgever.”

Na coronapiek forse daling verzuim

Na de forse stijging van het aantal verzuimmeldingen in de maand maart 2020 met 30%, neemt het aantal nieuwe verzuimmeldingen in april en mei fors af. Toch duurt het gemiddeld langer voordat iemand weer is hersteld. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare waarschuwen voor langdurend verzuim door psychische klachten als gevolg van het coronavirus en de nieuwe werksituatie. Alertheid en contact met werknemers, duidelijke kaders en op tijd hulp inschakelen van experts is het devies.

Na historische piek nu lichte daling van corona-gerelateerd verzuim

Het aantal verzuimmeldingen is als gevolg van het coronavirus in maart 2020 gestegen met ruim 30%, binnen het mkb ligt dit percentage zelfs op 60%. Dit baseren ArboNed en HumanCapitalCare op een analyse van het verzuim. Jurriaan Penders, directeur Medische zaken: “Een piek zagen we in de week van 16 tot en met 22 maart; we ontvingen 80% meer verzuimmeldingen dan gebruikelijk. Dit verzuim is historisch hoog. Omdat kort verzuim niet altijd direct gemeld wordt, is dit waarschijnlijk zelfs nog een conservatieve schatting. Maar we hebben ook positief nieuws: de piek in het aantal verzuimmeldingen ligt hoogstwaarschijnlijk achter ons.”

Verzuim in Nederland in 2019 opnieuw gestegen

Het gemiddelde verzuim in Nederland stijgt in 2019 naar 4,2% (ten opzichte van 4,0% in 2018, 3,7% in 2017 en 3,5% in 2016). Dit baseren ArboNed en HumanCapitalCare (beiden onderdeel van HumanTotalCare) op een analyse van de jaarcijfers van 2019. De verwachting van de arbodiensten is dat het coronavirus het verzuim van 2020 zal beïnvloeden, maar de daadwerkelijke impact is nu nog niet vast te stellen. Toch lijkt het aantal mensen dat zich heeft ziekgemeld de afgelopen periode hoger dan verwacht op basis van historische data.

Toekenning WELL Certificaat Gold: HumanTotalCare loopt voorop met vernieuwend en gezond kantoorconcept

In mei 2019 opende HumanTotalCare in Son haar kantoorpand met een vernieuwend en gezond kantoorconcept. Uitgangspunt hiervoor was de internationale WELL Building Standard waarbij (meetbare) aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers centraal staat. Als dienstverlener op het gebied van werk en gezondheid loopt HumanTotalCare hierin voorop. Ze is dan ook trots dat het International WELL Building Institute (IWBI) het WELL Certificaat Gold heeft toegekend aan het kantoorpand.